ENGLISH BELOW
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dio Deegenaars maakte op jonge leeftijd kennis met gewichtheffen en heeft ondertussen behoorlijk veel titels en records op zijn naam staan. Naast gewichtheffen heeft hij ook een passie voor dieren en als alles goed gaat staat hij dit jaar op het EK in Zweden. Let's meet Crossmaxx athlete Dio!"Ik zal mij even voorstellen: ik ben Dio Deegenaars ik ben 55 jaar en getrouwd met Sandra. 
We wonen in Andijk en we hebben veel dieren omdat we een hoop ruimte hebben waaronder paarden, honden, kakatoes, uilen, servals (wilde katten) en twee Cornish rex, een zeeaquarium, discus vissen en een koi vijver. Ik ben brandweerman bij het Korps Marine Brandweer. 

Kampioen
Ik ben begonnen met gewichtheffen toen ik 15 jaar was bij LKV de Spartaan in Leiden waar ik op mijn eerste NK al kampioen werd met 5 NL records in de 56 kg klasse. Ik werd meteen uitgenodigd om in het Nederlandse team te tillen en ik mocht naar Canada voor het WK jeugd, waar ik in de top 15 eindigde.
 
Daarna heb ik veel Nederlandse records gemaakt en Nederlands kampioenschappen gewonnen, veel gereisd voor WK en EK en andere internationale wedstrijden. Mijn lichaamsgewicht was ondertussen 82,5 kg. Toen ik 22 was, was het Olympisch jaar 1984. Ik had het limiet gehaald en zou erheen gaan, maar het NOC verhoogde dat jaar het limiet waardoor ik nog niet mee kon doen. Als sporter weet je dat je maar 1 of twee keer zo'n prestatie kunt behalen in een sportjaar, dus ik trainde zeven dagen per week, twee keer per dag (ik had het geluk dat ik toen ik op school zat tussen de middag twee uur naar de sportschool mocht om mijn training te doen). Ik ben toen gaan powerliften omdat ik besefte dat ik de Olympische Spelen niet ging redden. Tijdens mijn eerste wedstrijd maakte ik een onofficieel wereld record squat: 342,5 kilo met een lichaamsgewicht van 87 kilo. Ik ben gevraagd door de voorzitter van de bond Piet van den Kruk om nog een poging te wagen voor de Olympische Spelen, maar het is niet gelukt. Ik ben toen gestopt met wedstrijdsport omdat je er zoveel voor moet doen en laten en daar heb ik nog wel eens spijt van. Ik ben toen gaan fitnessen. 

116 kilo Snatch
Na een paar jaar wilde ik wel weer beginnen met gewichtheffen, maar er kwam steeds niets van. Toen ik 46 jaar was, ben ik toen weer begonnen bij ESC in Enkhuizen, later af en toe bij SportQuest van Tom en in de laatste jaren bij CrossFit Hoorn. Ik ging zo lekker dat ik naar het WK en EK masters ging en ik maakte in mijn eerste EK wedstrijd een wereld en europees record: 116 kilo Snatch in de 85 kg klasse!

Ik ben nu drie keer Europees Kampioen geworden, vier keer Wereld Kampioen en ik heb éen keer de World Cup gewonnen. Ik heb diverse keren de NK Masters gewonnen met diverse Nederlandse Records op mijn naam en ik heb verschillende club wedstrijden gedaan en gewonnen. Ik ben zelfs twee keer naar de Arnolds geweest in Amerika, waarvan ik de eerste keer won in de 40 Masters klasse. Ook de tweede keer had ik moeten winnen, maar tijdens mijn tweede Snatch scheurde ik een beenspier. Gelukkig is dat inmiddels wel redelijk hersteld en heeft de rest van mijn spieren die nog heel zijn de functie overgenomen.


Minder wedstrijden
Inmiddels doe ik niet alle wedstrijden meer mee, omdat mijn lichaam dat niet meer trekt en omdat de kosten erg hoog worden. Ik kies ze zelf uit en dan kies ik het liefst voor de WK en EK Masters. Ik heb een aantal sponsors, waaronder natuurlijk Crossmaxx waarvan ik alle materialen om te training en de kleding heb gekregen, maar ook Pure Pharma, Instituut DenC en Sdapparel steunen mij. Daarnaast mag ik vrij trainen bij CrossFit Hoorn, Esc Enkhuizen en Sc West Friesland (waar ik twee keer per week Olympic Weightlifting les geef.)

Op naar het EK!
Qua voeding let ik wel op wat ik eet, maar ik ben niet heel streng. Als ik in een lichtere klasse uit moet komen moet ik wel eens wat afvallen. Dat gebeurt regelmatig omdat ik tussen twee gewichtklasses in zit. Ik train inmiddels vijf keer per week, maar soms vier omdat ik dan wat extra rust nodig heb. Dat is de leeftijd ;) Ik train nu voor mijn volgende grote wedstrijd. Als alles goed gaat sta ik in augustus op het EK in Zweden!"

Meer weten over Dio? Volg hem dan op Instagram: @dio_deegenaars

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dio Deegenaars started weightlifting at a young age and he has won many great titles. Besides weightlifting he also has great passion for animals. If all goes well, he will compete at the European Championship in Sweden this August. Let's meet Crossmaxx athlete Dio!

“Allow me to introduce myself: I am Dio Degenaars, I am 55 years old and I am married to Sandra. We live in Andijk and we have many animals, because we have a lot of space. We have horses, dogs, birds, owl, serval cats, cornish rex, a sea aqaurium, fishes and a Koi pond. I am a fire fighter at the ‘Korps Marine Brandweer.
 

Records 
I started weightlifting when I was 15 years old at LKV de Spartaan in Leiden, were I won first prize at the first National Championship with 5 Dutch records in the 56 kg category. I got invited to lift in the Dutch team and I was allowed to go to Canada for the World Championships, youth category. I ended up in the top 15.

Champion 
After that I made a lot of Dutch records and I won a lot of Dutch Championships. I travelled a lot for the World and Europese Champonships and other international competitions. My bodyweight was about 82,5 kg. When I was 22, we lived in the Olympic year 1984. I reached the limit and I was about to go, but the NOC decided to change the limit that year so I couldn’t go. As an athlete, you know this chance will only come ones or twice in a year. I trained 7 days a week, 2 times a day and I switched to powerlifting because I knew I was not going to make the Olympics. During my first powerlifting competition I set on unofficial world record: 342,5 kg squat with a bodyweight of 87 kg.


Little break  
I got asked to give the Olympics another try, but it didn’t work out. I decided to stop doing competitions because you have to work so incredibly hard for it.. I still regret that decision sometimes. I started doing fitness from that moment.  

116 kg Snatch
After a few years I wanted to pick up my weightlifting game again, but it didn’t happen. When I was 46, I finally started again at ESC in Enkhuizen, later on once in a while at SportQuest and the last couple of years I train at CrossFit Hoorn. It went so well that I was able to go the WC and EC masters and I made a Europese Record during my first EC competiton: 116 kg Snatch in the 85 kg category.

 Achievements

  •        3 times European Champion
  •        4 times World Champion
  •        1 time the World Cup
  •        Several Dutch Championship Masters competions
  •        Several Dutch Records
  •        Several Club competitions
  •        Went to the Arnold Cup twice, I won the first one in my category


I no longer participate in all the competitions because my body is no longer capable to and the costs are getting pretty high. Now I pick some that I really like, like the WC and EC Masters. I got some sponsors of which of course Crossmaxx who gives me all the equipment and clothes to train, but also Pure Pharma, Institute Denc and Sdapparel support me. And I get to train at CrossFit Hoorn, Esc Enkhuizen and Sw West Friesland.

Comes with the age
When it comes to food I pay a little attention to what I eat, but I am not really strict. When I have to compete at a lower weight category I have to lose some weight. That happens often because I am in between two categories. I train 5 times a week now, but sometimes 4 because I need a little extra rest. It comes with the age ;)

I am currently training for my next big competition. If all goes well, I will compete at the EC in Sweden this August!

Want to know more about Dio? Follow him in Instagram: @dio_deegenaars