EK Recap: Rebecca en Belinda

EK Recap: Rebecca en Belinda


Het is een droom voor vele olympisch gewichtheffers: meedoen aan het EK! Die droom kwam uit voor Crossmaxx® atleten Rebecca en Belinda. Zij vertrokken in mei naar Tirana, Albanië om daar flink wat kilo’s de lucht in te gooien. In deze blog lees je over hun ervaringen en voorbereidingen en geven zij advies voor toekomstige EK kandidaten!


Hoe kijk je terug op je EK ervaring en je resultaat?

Rebecca: “Dit was in één woord GEWELDIG! Mijn droom was altijd al om op een EK te mogen staan en dit is gewoon gebeurd, hoe vet! Dit was tevens ook mijn eerste echte grote internationale competitie. Ik heb wel eens eerder een wedstrijd in Frankrijk getild maar Albanië is toch nog wel andere koek. Ook verbleven wij in het atleten hotel in Tirana en hier liepen allemaal grote namen rond. Ik heb mijn ogen uitgekeken en genoten van de gehele weg en niet alleen de wedstrijd zelf. De wedstrijd zelf was misschien wel het spannendste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan maar des te trotser ben ik op mijzelf dat ik deze angst heb overwonnen. De nummers die ik heb getild waren niet helemaal de kilo’s welke ik voor ogen had, maar dat maakt mij alleen maar hongeriger voor meer. Ik ben geëindigd met een 75kg snatch en een 95kg clean and jerk. De coaching en begeleiding vanuit de NGB heb ik ook als zeer prettig ervaren en ik hoop dat er nog meer internationale wedstrijden in de toekomst komen. Dit was ieder geval een ervaring om nooit te vergeten!”

Belinda:”Ik vond het echt geweldig om mee te maken. De sfeer met het Nederlandse team was tof, de sfeer in de competitie hal geweldig. Het voelde fijn te mogen liften op het podium op het EK.”

Wat is je favoriete en minst favoriete onderdeel om te trainen?

Rebecca: “Mijn favoriete onderdelen om te trainen zijn toch wel de main lifts en met name de snatch. Deze lift is zo technisch waarbij zoveel onderdelen tegelijk moeten kloppen. Met alleen kracht red je het niet. Je moet snel, explosief, krachtig, technisch in orde en in balans zijn in een fractie van een seconde. Zelfs als je jaren gewichthef ervaring hebt is er altijd nog wat bij te schaven en dat maakt deze sport zo onwijs tof en mooi. Mijn minst favoriete onderdeel om te trainen zijn Bulgarian split squats en vooral als het voor veel reps is. Het is een enorm goede oefening maar leuk vind ik het niet.”

Belinda: “Hmmm goeie vraag, begonnen met crossfit in 2013 en nu één jaartje meer de focus op liften. Liften vind ik één van de leukste onderdelen van crossfit en omdat er in gewichtheffen gewichtsklassen zijn, heb ik in deze sport geen nadeel aan klein en niet zo zwaar zijn.”

 

Hoe heb je je rust/voeding en training aangepakt ter voorbereiding op het EK?

Rebecca: “Dit was voor mij nogal een uitdaging. In het gewichtheffen heb je te maken met gewichtsklassen en in februari woog ik nog 62kg. Voor deze wedstrijd kwam ik uit in de gewichtsklasse -64. Bij het EK mogen er maar twee dames per gewichtsklasse per land worden uitgezonden en wij waren met 3 dames. Gezien ik ook nieuwsgierig was hoe ik zou presteren en me zou voelen in een gewichtsklasse hoger heb ik mezelf “opgeofferd” om een gewichtsklasse omhoog te gaan. Dit betekende wel dat ik in 2 maanden naar de -71 moest bulken.  Samen met Building Healthy bodies zijn we op een gezonde manier gaan bulken en ben ik aangekomen voor het EK. Op de wedstrijd heb ik mij ingewogen op 68kg. Aan de lichte kant voor een -71’er maar tevreden met bulk en ook wel is fijn geen stress te hoeven hebben over mijn gewicht en of ik niet te zwaar inweeg.”

Belinda: “Voeding clean om me geen zorgen te maken of 59kg lukte, was uiteindelijk 57.7 dus dat was heel netjes gelukt. Qua trainen iets minder wods en meer nadruk op gewichtheffen iedere training. Maar wel nog wat cardio haha ik moet wel van mn energie af!”

 

Wat voor advies zou je willen geven aan atleten die ook competitief willen gaan gewichtheffen?

Rebecca: “Vooral genieten van de weg ernaartoe. En wees niet bang als je een beginner bent om mee te doen aan een wedstrijden, er zijn genoeg laagdrempelige instapwedstrijden. Het is een enorm toffe ervaring en je leert enorm veel over jezelf. Hoe je bent in training na een wedstrijd toe, maar ook hoe je bent als atleet op de wedstrijd zelf. Dit zijn vaak twee totaal verschillende werelden, maar des te leuker om jezelf ook van die kant te leren kennen.”

Belinda: "Ik denk een advies aan elke atleet die competitief wil zijn. Blijf genieten, vergeet niet waarom je ooit bent begonnen. Wedstrijden zijn leuk, maar je kan er niet van leven, dus geniet. Blijf ook andere leuke dingen doen. Dat is ook belangrijk, niet teveel ervoor laten.”

 

Wat is nu je volgende doel?

Rebecca: “Als eerst hebben wij NK Teams finale op de planning staan in Oktober. Daarna hoop ik meer internationale wedstrijden te mogen draaien om meer ervaring op te doen op grotere podiums en verder te kunnen groeien als atleet.”

Belinda: “Wat leuke crossfit wedstrijden en ook lift wedstrijden. Vooral doen waar ik blij van word.”

 

Wil je meer weten over Rebecca en/of Belinda? Dan kun je ze volgen op Instagram!

Rebbeca

Belinda

Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters