Men's Health interview met Antonio

Men's Health interview met Antonio


Na het behalen van de gouden medaille tijdens de Wodapalooza, werd Crossmaxx® atleet Antonio Alves benaderd door de Spaanse Men's Health voor een interview over zijn prestatie. In deze blog lees je de vertaling van dat interview.

 

Crossfit op 50-jarige leeftijd: advies van Antonio Alves, 'El Bicho'

Het is nooit te laat om met crossfit te beginnen. Ongeacht leeftijd of fysieke conditie, deze fitnessdiscipline past zich aan alle profielen aan en elk moment is een goed moment om te beginnen met trainen in een crossfit box. Vandaag praten we met de atleet Antonio Alves, 55 jaar en vegetariër, die net heeft deelgenomen aan de Wodapalooza in Miami, waar hij won in de Master's categorie 55-59, en die ons vertelt over zijn crossfit-training en advies. Het wordt gesponsord door Crossmaxx®/Lifemaxx® en volgt The Program, in de handen van coach Kritof Hovart.

Wat vond je van de Wodapalooza-ervaring?
"Ik doe al vele jaren mee en deze keer heb ik het in een nieuwe categorie gedaan. Ik ben 55 jaar en heb voor het eerst meegedaan in de categorie van 55 t/m 59. Het was een goede ervaring omdat het een geweldig event is. Vele maanden voorbereiding, sinds augustus, om alles te geven. Ik ben Portugees, maar ik doe mee voor Spanje, aangezien ik hier al 25 jaar woon. Op het niveau van Spaanse atleten hebben we het over het algemeen heel goed gedaan, ook door teams, met zeer goede classificaties. Meer en meer Europeanen gaan daar heen om te concurreren en zijn zeer goed."

Wanneer ben je begonnen met crossfit?
"Ik heb tot mijn twintigste schermsport gedaan. Toen ging ik naar de normale sportschool om te trainen, en omdat ik me verveelde, schakelde ik jaren geleden over naar crossfit, toen ik nog in Zweden woonde. In 2010 was dat ongeveer. Beetje bij beetje raakte ik verslaafd, vooral vanwege mijn competitieve kant, en in 2011 begon ik hard te trainen hier in Catalonië. Sindsdien ben ik niet gestopt met het meedoen aan competities in bijna alle categorieën, van 35 tot nu. Ik houd van dat competitieve deel en de soorten training. Crossfit omvat veel verschillende aspecten, het is altijd anders en dat maakt het erg leuk."

Merk je op fysiek niveau veel verandering?
"Heel veel. Zowel fysiek als mentaal voel ik me beter dan toen ik naar de sportschool ging, en ook op cardio niveau. Ik heb meer energie, meer kracht, ik slaap veel beter... En bovendien ben ik 4 jaar geleden vegetariër geworden en die verandering merkte ik nog meer. De resultaten van crossfit zie je erg snel en daarom is het zo verslavend. Je moet gewoon je grenzen kennen. Ik word 56 jaar en weet dat ik met meer verantwoordelijkheid moet trainen dan wanneer ik 20 was. Ik ken mijn beperkingen en in die zin geef ik alles. Maar op het niveau van weerstand en kracht zit ik heel goed."

Hoe is jouw manier van trainen veranderd?
"Ik focus mij vanwege mijn leeftijd veel meer op techniek, om mezelf niet te blesseren. Als je ouder wordt, word je ook meer verantwoordelijk en houd je rekening met die dingen, ook omdat ik nu veel langer nodig heb om te herstellen. Ik train met mijn hoofd, zonder extreem veel kilo's op te tillen. Ik zorg voor de techniek en dan geef ook vol gas om een plek op het podium te bemachtigen, zoals ik tijdens de Wodapalooza heb gedaan. Ik werk goed aan mijn kracht, maar ik overdrijf niet. Dat heeft heel goed gewerkt voor mij, maar het hangt ook van elke persoon af. Ik probeer in alles zo compleet mogelijk te zijn en maak daarbij ook gebruik van mijn schermervaring. Op krachtniveau ben ik niet de beste, maar ook niet de slechtste. Ik werk veel aan cardio, mobiliteit..."

In welke oefeningen blink je uit?
"Ik probeer mijn training zo compleet mogelijk te maken, wat het moeilijkste is in deze sport. Nu eisen ze tijdens crossfit competities meer van je dan voorheen, zoals zwemmen, hardlopen. Jaren geleden was alles meer gericht op de barbell, maar competities zijn veranderd en moeten completer zijn. Dit betekende dat ik uit mijn comfortzone moest stappen om te ga hardlopen, zwemmen etcetera. Mijn training is zes dagen per week; twee of drie dagen gewichtheffen en andere dagen zwemmen, hardlopen of iets anders."

Je bent vegetariër, hoe zit het met jouw dieet?
"Ik heb nog nooit een voedingsdeskundige gehad. Als vegetariër neem ik alleen een B12-supplement ter compensatie van het niet eten van vlees en vis. Qua kwantiteit eet ik wel wat meer, maar alles is op basis van groenten. Natuurlijk eet ik voor en na de training meer koolhydraten om mezelf van brandstof te voorzien voordat ik ga alles geef. Maar een specifiek dieet doe ik niet. En op prestatieniveau heb ik in deze 4 jaar vegetariër zijn de beste resultaten behaald in wedstrijden. Ik ben op een dag gestopt met het eten van vlees en ben niet meer teruggegaan, het was best heftig. Helemaal omdat ik af en toe naar McDonalds ging en 4 of 5 hamburgers at (lacht). De eerste maand zonder vlees viel ik veel af en merkte ik dat ik weinig energie had, maar toen raakte mijn lichaam eraan gewend en nu gaat het super. Ik mis het eten van vlees totaal niet meer. Mijn huid is ook beter en ik rust goed, en ik voel me minder opgeblazen en zwaar. Geen vlees en vis eten nam een ​​deel van mijn kracht weg, maar dat maakt me niet uit, het is niet mijn prioriteit."

Hoeveel uur slaap je per dag?
"Omdat ik twee trainingssessies doe, twee of drie uur in de ochtend en twee in de middag, doe ik een dutje van een uur; en 's nachts ongeveer zes of zeven uur omdat ik vroeg naar bed ga en heel vroeg opsta."Doe je aan cheatmeals?
"Ja, ik ben dol op pizza, vegetarisch natuurlijk, en af ​​en toe een glaasje rode wijn. Je moet van het leven genieten en balans zoeken."

Welk advies zou je geven aan degenen die willen beginnen met crossfit?
"Ten eerste is het nooit te laat om met crossfit te beginnen, ongeacht je leeftijd. Het is iets dat ik iedereen vertel die naar mijn box in Sitges komt. Ik adviseer eerst om te trainen in een geaccrediteerde box, dat is in principe een kwaliteitsgarantie en omvat het opleiden van instructeurs. En dan een open geest hebben, geduld hebben, leren, beetje bij beetje verbeteren en alles vragen wat in je opkomt. Deze sport vereist techniek en geduld, dus je moet het rustig aan doen en genieten van de reis, luisterend naar het advies van je leraar. En begrijp natuurlijk de beperkingen van jouw leeftijd."

 

Menu
Mijn account
Registreren
Maak bestellen nóg makkelijker!
  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Registreren
Inloggen
Or sign up here
Favorites
U heeft geen items in uw lijst.
Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Ga verder met winkelen
Filters